Hämtar information

Statens trafikkforsikringsavgift

Trafikkforsikringsavgiften blir fakturert sammen med forsikringen på bilen din. Avgiften vil være spesifisert i prisoversikten i forsikringsavtalen.

 

Du betaler nå trafikkforsikringsavgift i stedet for årsavgift   

Trafikkforsikringsavgift (TFA) til staten ble innført i 2018, og erstattet det som da var den årlig årsavgfiten, også kalt veiavgift. 

Det ble i 2018 bestemt av myndighetene at forsikringsselskapene skal kreve inn avgiften sammen med betalingen for forsikringen av kjøretøyet. Dette betyr at fakturaer på forsikring av kjøretøy også inneholder denne avgiften. Avgiften vil også være spesifisert i prisoversikten i forsikringsavtalen. 

Lurer du på noe rundt TFA?
Du finner oppdatert informasjon om TFA på Trafikkforsikringsforeningens (TFF) nettside.

Spørsmål og svar

Hvor mye utgjør avgiften?

Trafikkforsikringsavgift til staten blir fastsatt av Stortinget hvert år.  Det du skal betale i trafikkforsikringsavgift beregnes ut ifra døgnsatsen ganger antall døgn kjøretøyet er forsikret. Døgnsatsen for 2022 er 8,15 kr for bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter (3 066 kr for 365 dager), også for elbiler er døgnsatsen 8,15 kr. 

Når skal jeg betale trafikkforsikringsavgift til staten?

Trafikkforsikringsavgiften skal betales samtidig som du betaler forsikringene dine. Betaler du f.eks. for forsikringene dine i terminer hver måned, skal du også gjøre det med den nye avgiften.

Skal jeg betale trafikkforsikringsavgift til staten hvis jeg leaser bil?

Hvis leasingavtalen ikke inkluderer forsikring:
Hvis du selv har kjøpt og betaler forsikring på bilen, skal du betale trafikkforsikringsavgift til staten sammen med betaling for forsikringen.

Hvis forsikring er inkludert i leasingavtalen:
Da skal leasingselskapet betale trafikkforsikringsavgiften via sin forsikring. 

Hva skjer om jeg eier flere kjøretøy?

Du skal betale trafikkforsikringsavgift til staten for alle kjøretøy som er omfattet av avgiften. Dersom du har felles faktura for flere kjøretøy vil dette også gjelde for trafikkforsikringsavgift til staten.

Jeg bruker ikke bilen min. Skal jeg likevel betale trafikkforsikringsavgift til staten?

Du skal betale trafikkforsikringsavgift til staten så lenge du har ansvarsforsikring på kjøretøyet ditt. Du er pliktig til å ha ansvarsforsikring så lenge du har skilter på kjøretøyet. Dersom du ikke bruker kjøretøyet, kan du avskilte det og dermed slippe å betale ansvarsforsikring og trafikkforsikringsavgift til staten. Det kan likevel hende at du bør ha brann- og tyveriforsikring.

Hva skjer hvis jeg bytter selskap?

Trafikkforsikringsavgift til staten vil følge forsikringsforholdet. Bytter du selskap, vil avgiften og forsikringen stoppe hos det gamle, og starte hos det nye selskapet.

Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for en termin og bytter selskap før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.

Hva skjer om jeg har solgt kjøretøyet mitt?

Dersom kjøretøyet ditt er solgt, og du har meldt eierskiftet til Statens vegvesen, trenger du ikke lenger forsikring. Da skal du heller ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten. Vi får melding om eierskifte fra Statens vegvesen og avslutter automatisk forsikringen.

Hva skjer om jeg har avregistrert kjøretøyet mitt?

Dersom ditt kjøretøy er avregistrert (skiltene er levert til Statens vegvesen), trenger du ikke lenger forsikring. Da skal du heller ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten. Vi får melding om avregistrering fra Statens vegvesen og avslutter automatisk forsikringen.

Hva skjer om forsikringsforholdet avsluttes?

Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for én termin og avslutter forsikringsforholdet før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.

Hva skjer om jeg ikke betaler for avgiften?

Dersom du ikke betaler for forsikringene dine eller trafikkforsikringsavgiften, vil forsikringsselskapet sende betalingspåminnelser, si opp forsikringsforholdet og til slutt sende kravet til inkasso. I praksis vil det bety at bilen blir avskiltet i en veikontroll.

Vi hjelper deg

Har du spørsmål om forsikringen din? Ta kontakt på telefon eller send oss en e-post, så hjelper vi deg.